Inspiratie

Wil je iets organiseren tijdens de Week van Lezen en Schrijven, maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Geen zorgen! In dit overzicht vind je creatieve en succesvolle activiteiten uit voorgaande jaren. Laat je inspireren en zet samen laaggeletterdheid op de kaart!

Taal

Wereldse Taalwandeling tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2022 (foto: Oktay Kalenderoğlu)

Wereldse Taalwandeling tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2022 (foto: Oktay Kalenderoğlu)

Voorbeeldactiviteiten
Karaoke
Aan de hand van tekst op een beeldscherm meezingen: taal leren met een ritme helpt letters te herkennen en woorden aan elkaar te plakken. Ook jongeren kunnen op deze manier hun eigen moedertaal beter begrijpen. Taal is immers ook ritme!
Samen lezen
Samen lezen is gezellig en versterkt het sociale contact. Je leert van elkaar, stelt elkaar vragen en praat over de tekst. Dit maakt lezen leuker en minder moeilijk. Door samen hardop te lezen, oefen je uitspraak en begrip. Zo leer je op een fijne en effectieve manier een nieuwe taal.
Taalspelletjes
Denk aan letterbingo, Pim Pam Pet, Lingo, woordslang, galgje, Boggle, letterdoolhof of het NT2 taalspel.
Taalwandeling
Een wandeling kan een manier zijn om de Nederlandse taal en gewoonten te leren kennen, kennis te nemen over de voorzieningen in Nederland en in de eigen wijk. Het is een laagdrempelige manier om de taal te oefenen en met anderen in contact te komen. De woordenschat wordt opgebouwd en er wordt geoefend met taal. Taal Doet Meer heeft veel ervaring met het organiseren van taalwandelingen.
Taalspeurtocht
Tijdens een taalspeurtocht doe je samen met een groepje deelnemers verschillende (taal)spellen/opdrachten. Door opdrachten en spellen goed uit te voeren krijg je hints die je kan gebruiken om niet de weg kwijt te raken. Er moeten vragen worden gelezen en antwoorden worden opgezocht in de buitenruimte, dus je oefent op een laagdrempelige manier met taal. NLTraining heeft in het verleden taalspeurtochten georganiseerd in het centrum van Utrecht. Wat dacht je van een wandeling met een bingokaart waarop woorden kunnen worden afgestreept? Woorden op de bingokaart kunnen worden teruggevonden op gebouwen en verkeersborden.
Kookworkshop
Kook volgens een recept in makkelijke taal. Zie ook deze website.
Spelen met letters
Plaats een groot magneetbord met letters om wijkbewoners op een speelse manier uit te nodigen een simpel bericht of woord te schrijven en te interacteren met andere bezoekers.
Vertelmiddag
Een vertelmiddag is een mooie gelegenheid om uit te wisselen over thema’s als meertaligheid als kracht, de humor in eigen woorden, vertalingen die ontbreken, taalwisselingen, taal leren, en de stress van laaggeletterdheid. Dock organiseerde in het verleden taalmiddagen en nam een podcast op zodat gesprekken konden worden nageluisterd. Luister op Spotify
Poëzieworkshop
Wil je op een leuke manier met taal oefenen? Organiseer een workshop dichten! Deelnemers spelen met woorden, ontdekken rijm en ritme, en gaan creatief aan de slag met een onderwerp dat ze zelf interessant vinden. Taal leren wordt zo leuk en persoonlijk én laagdrempelig.
Workshop voorlezen
Een workshop voorlezen is leuk én leerzaam. Je ontdekt hoe je een verhaal levendig kunt brengen en samen genieten van boeken. Het versterkt de band tussen voorlezer en luisteraar. Voorlezen stimuleert taalgevoel en woordenschat. In de workshop leer je tips en tricks om de luisteraar enthousiast te maken voor taal.

Digitaal

Digitaal spreekuur tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2024

Digitaal spreekuur tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2024

Voorbeeldactiviteiten
Digitale spreekuren
Organiseer extra digitale spreekuren voor mensen die moeite hebben met computers en andere digitale apparaten, zoals een tablet of smartphone. Denk aan het omgaan met toetsenbord en muis, het aanmaken van een account, gebruikersnaam en wachtwoord en DigiD.
Workshop Digitaal
Wist je dat Digitaal een eigen taal heeft? Woorden als icoon, verkenner en uploaden horen bij de taal van Digitaal. Ontdek spelenderwijs je kennis over computertaal.
Workshop Digitale veiligheid
Veilig internetten is niet voor iedereen logisch. Leer deelnemers hoe je gegevens en apparaten beschermt. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: het gebruik van sterke wachtwoorden, het al dan niet delen van persoonlijke info, het herkennen van nepberichten en verdachte links. Maak deelnemers weerbaarder tegen misbruik van hun digitale leven.

Rekenen

Rekenbingo tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2024

Rekenbingo tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2024

Voorbeeldactiviteit
Rekenspelletjes
Met Rekenbingo en andere rekenspellen leren deelnemers op een speelse manier werken met getallen. Zie bijvoorbeeld deze website voor downloads en voorbeelden van rekenspellen.

Bewustwording

De escapecaravan tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2023 (foto: Khadija Chentouf)

De escapecaravan tijdens de Week van Lezen en Schrijven 2023 (foto: Khadija Chentouf)

Voorbeeldactiviteiten
Theatervoorstelling over laaggeletterdheid
Een interactieve voorstelling die bewustmaakt wat de uitdagingen rondom laaggeletterdheid in Nederland zijn. De voorstelling was bedoeld voor netwerkpartners, vrijwilligers, gemeente en verwijzers. Jouw netwerk inspireren? Lees meer
Ervaringsverhalen
Geef ervaringsdeskundigen een stem in je programma. Via Stichting Lezen en Schrijven vind je hier verhalen in beeld en tekst en kun je ervaringsdeskundigen uitnodigen voor jouw activiteit.
Escapecaravan
De escapecaravan is een escaperoom op wielen. Nietsvermoedende voorbijgangers worden “gelokt” met een te winnen reis. Eenmaal binnen ontbreken er woorden, waardoor deelnemers dezelfde onmacht en frustratie voelen, die mensen voelen die laaggeletterd zijn. De escapecaravan huur je hier.
Workshop interculturele communicatie
Om iemand met een andere culturele achtergrond te begrijpen is het belangrijk je bewust te zijn van je eigen normen en waarden en die van de ander. Vergroot je kennis over verschillende dimensies waarop culturen van elkaar kunnen verschillen en vorm een goede basis voor contact.